maanantai 8. joulukuuta 2014

Mitä et halua, sen saat. Jos jotain haluat, valmistaudu taistelemaan sen puolesta.


Rautakauden Urolla on samojakin ongelmia kuin meidän aikamme ihmisillä. Toiset asiat anneteen, hänelle siinä missä meillekin, kuin lahjoina taivaasta ja joitain asioita et vain saa, vaikka kuinka haluaisit. Meille maailma on runsas. Meillä on tuhansia vaihtoehtoja sen tilalle, mitä emme saa. Uron maailma on vähäeleisempi. Hänelle ei löydy korvikkeita saavuttamattoman toiveen tilalle.

Vaikka mies rautakaudella olisi ollut kuinka älykäs tahansa, tietoa hänellä olisi ollut vain tuhannesosa siitä, mitä meidän aivomme kantavat. Silti rautakauden mies tiesi kaiken, mikä hänen tarvitsi tietää. Hän tiesi arkipäivän ja elannon rullaamiseen tarvittavat tiedot ja taidot, sekä elämää ohjaavat perityt säännöt, loitsut, rukoukset, jumalat, säiden ennusmerkit... joissain määrin varmasti käyttäytminen on ollut jopa enemmän säännnötettyä kuin tänään. Lukemattomia nyansseja ohjaamassa ihmisiä terveyteen ja hyvinvointiin, yksityiskohtaisia ohjeita, jotka ovat säästyneet kansanrunoudessa ja perinnekerääjien muistiinpanoissa.

Uron maailmassa yllä mainitut seikat, joita me pidämme uskomuksina, on ainoa oikea totuus. Ja ainoan oikean totuuden selville saamiseksi ei voi muuta, kuin kuunnella muita. Ja kun Uro pyytää jumalilta, jumalilta hän myös saa. Sattumaa ei hänelle ole olemassa, vaikka kohtalo onkin. Silti, älykäs ihminen kyseenalaistaa. Niin silloin, kun tänäänkin. Jos eteen tulee sataviisikymmentä vuotias mies, sopii sitä jo epäillä, koska sellaisesta ei ole koskaan ennen kuullut. Mutta jos kerran vahvasti niin väitetään, pitänee se kuitenkin uskoa.        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti