tiistai 6. tammikuuta 2015

Millainen puu sinä olet?


Jos vertaisit itseäsi puuhun, millainen puu olisit? Mitä juuresi olisivat, mitä oksasi, kukkisitko koskaan, kantaisitko hedelmiä? Luulen enemmistön ajattelevan, että juuret ovat esi-isämme ja oksat jälkipolviamme. Kysäisin avokin mielipidettä, hänen mielestään juuret ovat isänmaa, asenteet ja arvot, oksat ovat suku ja lapset. 

Minun puuni oli pitkään juureton. Jos syntymästä lukion päättymiseen mennessä olin asunut 16 eri osoitteessa, niin ihmekö tuo? Vasta omien lapsien myötä juurruin. Niiden vuoksi en enää olisi voinut lähteä Hämeestä, vaikka muuten olisinkin. Jälkikasvuni on juureni. Puuni oksat ovat ystävyyssuhteita, toisen vankkoja ja toiset heikkoja, kuolevia tai katkenneita. Puun lehdet ovat tekoja. Niitäkin on hyviä ja vehreitä, mutta myös tummia lakastuneita. Jotkut teot jopa kukkivat ja kantavat lopulta hedelmää. 

Jos juuret on heikot, puu kaatuu, sanoi avokkini. Minun juuret ne vain vahvistuvat, kun lapseni tekevät lapsia. Kun olen tosi vanha, ja lastenlapsillanikin on jo lapsia, en enää kaadu heikkojen juurten vuoksi. Silloin lapseni, jotka ovat nekin jo vanhoja, tukevat pystyssä pysymistani. Niinkuin kuvassa alla.


Elämänpuu
Kynäjalava Retulassa 31.8.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti