sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Uskontojen kirjo


Uron tarinassa kerron kolmesta eri "uskonnosta" -tai ainakin sivuan niitä. Uro on daanipalkkasoturin kasvattama, joten hänelle Odin ja Thor sekä kuoleman jälkeinen Valhalla on maailmankaikkeuden selittäjänä kiistämätön tosiasia. Aasa-uskoiset viikingit olivat suurta taistelijakansaa suureksi osaksi sen vuoksi, että heille kuoleminen taistelussa oli pyrkimys. Vain taistelijat, ase kädessä kuolevat soturit, pääsevät Valhallaan. Siellä he juhlien odottelevat Odinin joukoissa jumalten sotaa, jonka seurauksena maailma tulee päättymään. Urokaan ei pelkää kuolemaa, vaan toivoo sitä, vaikka onkin vielä nuori mies.

Pitää muistaa, että kyseessä ei todellakaan ole uskon asia. Uro on aivan satavarma, että kuoleman jälkeen hänen asiansa muuttuvat paremmiksi, mitä ne maanpäällä ovat - vaikkeivat ole hullummin täälläkään. Mutta uskon asia on se, mitä hänen sukunsa ja hämäläiset "vanhat" ovat kertoneet. Ne kuulostavat Uron korvissa vain tarinoilta, etenkin kun yksi kertoo toista ja toinen samaa, mutta vähän erilaista. Alkoiko maailma siitä, että sotka muni kultaisen munan Väinämöisen polvelle, vai siitä että joutsen muni sen? Ja miten se siitä pystyi alkamaan?

Uro kuitenkin tietää, että esi-isät valvovat ja turvaavat hänen tekojaan. Hän saa päivittäin apua edesmenneiltä, ja pois lähteneet esi-isät ja ystävät puhuvat hänelle, vastaavat hänen kysymyksiinsä. Pitää vain osata kuunnella. Sen lisäksi Uro noudattaa satoja eri tapoja, joita on nähnyt ympärillä noudatettavan. Koskettamalla oven kamanaa ennen sisään astumista, hän varottaa aitan haltioita. Hän uhraa (yleensä olutta) rantojen mettiäisille ja keitolaisille.

Koska Uro on hämäläisten päällikkö, hän haluaa kunnioittaa miestensä tapoja. Siksi olisi osattava uhrata Turisaalle, Ahdille ja Tapiolle. Onneksi miesten joukossa on osaajia.

Kun Uron matkaan tarttuu pari kristittyä frankkia, heidän jumalansa herättää Uronkin kiinnostuksen, jos vain olisi yhteinen kieli. Tosin jotkut asiat tuntuvat aika uskomattomilta...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti