torstai 27. marraskuuta 2014

Onko seuraava sanasi Ei?


Mitäpä siihen vastaisi? Ei? Kyllä? Ehkä? Itse päädyin vastaamaan Ehkä.

Kirjoittajan kanssa eläminen voi olla haastavaa. Tulikohan pyydettyä perheeltä allekirjoitusta lupalappuun "Saa julkaista" ? Jokainen lähipiirin suusta kuultu vähänkään poikkeava lausahdus päätyy mustaan muistikirjaani, josta palaan maistelemaan niitä myöhemmin. Kun olen itse jo viisissäkymmenissä ja tarinani päähenkilö on 18-vuotias miehen alku, niin en voi kuin olla kiitollinen, että perheeni nuoriso pitää mieleni tuoreena. Mitä nuorena pelkäsin? Mistä unelmoin? Sitä en kykene enää edes muistamaan - tai halua. Mistä siis nuorukaiset unelmoivat? Tänään he unelmoivat tehokkaammasta tietokoneesta, tehokkaammasta moposta, tehokkaammasta autosta tai ainakin tehokkaammasta nettiyhteydestä. Itse muuten unelmoin tehokkaammasta pölynimurista. 

Entä rautakaudella? Tehokkaammasta purresta, tehokkaammasta hevosesta, tehokkaammasta miekasta? Kaunokirjallisuuden kielellä siis: Suuremmasta purjeesta, nuoremmasta hevosesta, frankkimiekasta.  

Tarinani Uro haaveilee kodista silloin kun on matkoilla, ja matkoista silloin kun on kotona. Kotona hän unelmoi sodista, joita aikoo voittaa, ja sodissa hän unelmoi kodin rauhasta. Hän unelmoi naisista silloin kun niitä ei ole, ja silloin kun niitä on... hänellä onkin jo muut asiat mielessä. Ylpeä mies ei katso taakseen. 

Ainakaan nuorena. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti