sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Aurinkoisen ulkoilupäivän sisäily oli antoisaa

Olimme eilen Pirkan maan alla -seminaarissa Vapriikin museokeskuksessa. Aivan mahtavaa, että Vapriikissa järjestetään näitä ilmaisia seminaareja, päivä oli nautinnollinen.



Yksi seminaarin luennoitsijoista oli PhD Suzie Thomas, aiheenaan From Treasure Hunting to Community Archaeology, eli Aarteen metsästyksestä yhteisöarkeologiaan. Eli Englannissa (huom. ei kaikkialla Britanniassa) on suuri joukko historianharrastajia, jotka tekevät talkoilla työtä, jota Suomessa tekevät vain arkeologit. Siellä on metallinpaljastajaharrastajat sekä muut historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneet valjastettu viranomaisten taholta hyötykäyttöön. Olisiko tämä Suomessakin toimiva menetelmä sen sijaan, että nyt on kaksi vastakkain uhittelevaa puolta: Ammattilaiset ja harrastajat? Ammattilaiset sanovat, että harrastajat (aarteen metsästäjät) pilaavat löydöt. Harrastajat sanovat, että byrokratia ja Museoviraston kielteisyys pilaavat heidän mielenkiintoisen harrastuksensa.


Suzien näyttämä hauska video Etsijöistä




Itse asiassa "metallinpaljastinmiehien" harrastuksen pilaa Museoviraston jatkuvasti vähenevät varat, joilla se voisi tutkia, pelastaa, konservoida ja dokumentoida kaikki harrastajien löydöt. English Heritage (paikallinen museoviranomainen) saa korvamerkittyä Lottery-rahaa. Kun Lottery-rahaa alettiin korvamerkitä englantilaisen historian pelastamiseen, lottoaminen moninkertaistui ja Suzien mukaan toiminta saa rahaa enemmän kuin käyttökohteita keksitään. Etenkin kun Community Archaeologyn kautta osa työvoimasta on ilmaista. Yhteisöarkeologiaprojektien tiimoilla esim. koululaiset ja eläkeläiset voivat osallistua AMMATTILAISEN VALVONASSA kohteiden etsintään, kaivauksiin, konservointiin ym. Tai perintökohteiden ympäristötalkoisiin.



Jos minulla olisi vaikutusvaltaa, tähän pyrkisin. Pitänee kysyä eduskuntavaali- ehdokkaani mielipidettä tähänkin.

Seminaarin muita anteja oli Janakkalan Miekkamiehen kuulumiset. Erikoista Janakkalan löydössä oli se, että 1300 -luvulla eläneen miekkamiehen päällä olevasta maa-aineksesta löytyi rautakautisia esineitä, esim. rautakautinen miekka ja poltettuja kiviä. On oletettavaa, että kristityn miekkamiehen hautaan on syystä tai toisesta tuotu maa-ainesta vanhasta kalmistosta. Mielikuvitukseni sanoo, että mies ei ollut aivan varma kristinuskosta, ja halusi vielä yhdistää itsensä esi-isiinsä kalmistomaan kautta. Tai jos hän ei sitä ehtinyt eläessään toivoa, ehkä sen teki hänen omaisensa. Miekkamiehen 1300-luvun miekka on poikkeuksellisen pitkä (120cm). Miekoista on valmistumassa replicat Mcdonnel Armouriesin toimesta.




Janakkalan miekkamiehestä on valmistumassa myös dokumentti, toinen tuotanokausi Dragon Productionsin sarjasta Medieval Dead. Tästä löydätte trailereita Youtubessa, mutta varokaa ACDC -invaasiota (trailereissa ei puhuta mitään). Simo Vanhatalo kertoi dokumentin tekijän Jeremy Freesonin rakastavan ACDC:tä God dam it, olisi pitänyt esitellä hänelle suomalaista heviä. Turisas peliin!

Viimeinen luennoitsija vei sydämeni, haluaisin varastaa palan hänen aivoistaan. Sen, josta hän pystyi pitämään miniluennon aiheesta kuin aiheesta, jota yleisö kysyi. Tutkija Sami Raninen kertoi Pirkkalan Tursiannotkon löydöistä sekä Tampereen kaupunkialueen invetoinnista.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti